Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Petr Widimsky professzor, a Magyar Kardiológusok Társasága tiszteletbeli tagja, "Semmelweis Budapest Award" díjat kap
  2018.12.05. - MKT - Hírkategória: Általános

  A 2009-ben alapított Semmelweis Budapest Award célja olyan, az orvosbiológiai kutatás terén világszerte elismert eredményeket felmutató, az élvonalból is kiemelkedő aktív tudós tevékenységének a Semmelweis Egyetem által történő elismerése, akinek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez, és tekintélyes mértékben járul hozzá az élő természettudományos megismerés új útjainak felfedezéséhez és az emberiség javához.

  A Semmelweis Egyetem Szenátusa a 2018. évi díjat Petr Widimsky professzornak, a Magyar Kardiológusok Társasága tiszteletbeli tagjának ítélte oda. A díjátadó ünnepség 2018. december 7-én pénteken 16 órakor kerül megrendezésre az Üllői út 26. szám alatti Semmelweis Szalonban. Az ünnepség keretében a díjazott 45 perces előadást tart „The PRAGUE trials story: from myocardial infarction to ischemic stroke” címmel. Az előadásra a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. 

   

  A díjazott munkásságáról az érdeklődők itt olvashatnak:

  Petr Widimsky professzor 1979-ben vette át orvosi diplomáját, majd 1987-ben belgyógyász, 1992-ben kardiológiai szakvizsgát tett. 1979 óta a prágai „Kralovske Vinohrady“ egyetemi kórházban dolgozik, 1998-tól professzorként. 1995-ben létrehozza az intézmény szívcentrumát, a Cardiocenter-t, melyet azóta is ő vezet.

   

  1983-ban PhD fokozatot szerzett, tézisét „Echocardiography in coronary artery disease“ címmel írta. 1984-ben megnyerte a kelet-európai országok „Young Cardiologists Award”-ját. 1995-ben „doctor of sciences” címmel tüntették ki, "Myocardial function and perfusion in coronary artery disease" munkájáért. 1997 óta vezeti a multicentrikus, randomizált "PRAGUE" tanulmányt, melyet tizenháromszor mutattak be a legnevesebb kardiológus kongresszusok Hot Line és Late Breaking szekciói. Jelenleg a PRAGUE-21 tanulmány fut.

   

  2000 és 2003 között a prágai Charles University rektorhelyettese, 2010 és 2018 között a prágai Charles University III. Orvostudományi Karának dékánhelyettese. A „Stent For Life“ kezdeményezés megalapítója, és első elnöke 2008 és 2010 között. 2005 és 2015 között a Cseh Egészségügyi Minisztérium Kardiológiai Akkreditációs Bizottságának az elnöke. Több mint 20 tankönyv fejezet és 500 cikk szerzője, melyből 350-et jegyez a US National Library of Medicine (PubMed).

   

  Widimsky professzor tudományos felfedezései alapjaiban változtatták meg az akut miokardiális infarktus ellátását, melyet számos kitüntetéssel ismertek el: 2003-ban a Charles University aranyérmét, 2008-ban az Európai Kardiológiai Társaság ezüstérmét, 2011-ben pedig a Cseh Köztársaság egyetlen és legrangosabb kutatási díját, „The Czech Head“-et vehette át. Elnöksége alatt a Cseh Kardiológusok Társasága WHO díjat kapott. 2013-ban az Európai Kardiológiai Társaság újabb ezüstéremmel tüntette ki, Andreas Gruntzig díjazottként, az intervenciós kardiológia területén tett felfedezéseiért. 2014-ben az Európai Kardiológiai Társaság aranyérmét is megkapta. A Thomson Reuters 2015 óta a legtöbbet idézett cseh orvosként és a világ egyik legnevesebb tudósaként tartja számon. 2016-ban a Cseh Köztársaság „Mensa Honorary” elismerését is átvehette, „a cseh nemzet intellektuális felemelkedéséért és az ország nemzetközi elismertségéért folytatott munkájáért”. 2017-ben a Charles University „Donatio Universitatis Carolinae“ díjjal tüntette ki.

   

  Widimsky professzort több évtizedes együttműködés köti a magyar centrumokhoz és kollégákhoz. A világhírű Prague vizsgálatokba és a Stent for Life kezdeményezésbe is bevonta a hazai intézményeket. Rendszereres látogatója a hazai szakmai konferenciáknak. A Magyar Kardiológusok Társasága 2017-ben választotta tiszteletbeli tagjává.

Vissza