Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic MERCK

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Prof. Dr. Szatmári András emlékére
  2018.03.19. - MKT - Hírkategória: Általános

  A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának vezetőjét, Prof. Dr.Szatmári Andrást 2018.03.09-én, 63 éves korában, türelemmel és nagy fegyelemmel viselt hosszantartó betegség után elveszítettük.

  Szatmári András professzor a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd ott dolgozott további két évig a Tüdő- és Szívgyógyászati Klinikán tudományos ösztöndíjas gyakornokként. 1980-tól az Országos Kardiológiai Intézet munkatársa, gyermekgyógyász, majd gyermekkardiológus szakvizsgát tett. Tehetsége korán megmutatkozott, az intézet támogatásával a rotterdami Erasmus Egyetem Gyermekkardiológiai Osztályára került, ahol európai szinten is kiemelkedő klinikai és tudományos tevékenység folyik, itt több, mint 4 évig vezető gyermekkardiológusként dolgozott. Hazatérte után a veleszületett szívbetegségek modern katéterterápiás beavatkozásait honosította meg, korszerű gyermekkardiológiai képzést alakított ki. 1998-tól a Gyermekszív Központ vezetője, munkatársaival megszervezte a gyermekkori szívtranszplantációs, illetve az ezt támogató „műszív” programot. Kiemelkedő külföldi elismertségét jelzi, hogy 2000-től vezető tisztségeket töltött be, majd 3 évig elnöke volt az Európai Gyermekkardiológusok Társaságának, illetve az ESC különböző munkacsoportjait vezette. 2009-től a Debreceni Egyetem címzetes tanára, hosszú évek óta a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Gyermekorvosok Társasága elnökségi, a Szakmai kollégium Kardiológiai Tagozatának tagja, egyéb szakmai testületi, illetve társasági tagság mellett.  

  A szakmai sikerek nem mindig jellemzik a mögötte álló embert. A nagyságot a tanítványok, az általa vezetett közösség szeretete és megbecsülése, illetve az erkölcsi tartás jelenti. Egy teljes gyermekkardiológus generáció nőtt fel a kezei alatt, akik, dolgozzanak bárhol is, mindig a tanítómesterükként tekintenek rá. A gyermekkardiológiában, gyermekszívsebészetben és társszakmákban dolgozó teljes közösség mély fájdalommal értesült elvesztéséről, szelleme, gondolkodásmódja továbbra is meghatározója lesz szakmánknak.

  Szatmári András professzort a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet a saját halottjának tekinti.

   

  dr.Ablonczy László

  dr.Andréka Péter

Vissza