Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Válogatás az ESC 2016. évi Kongresszusának 5. napján bemutatott klinikai vizsgálatokból
  2016.09.01. - ESC beszámoló - Hírkategória: ESC kongresszusi hírek
  CARDIOVERZIÓ- NOAC VAGY OAC? KETTŐS TAGG: MEDDIG JÓ ÉS MEDDIG KELL? BMS VAGY DES?
  ENSURE-AF /EdoxabaN vs. warfarin in subjectS UndeRgoing cardiovErsion of AtrialFibrillation/:
  Elektromos cardioversio előtt alkalmazott NOAC terápia hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálták 2199 non-valvularis pitvarfbrilláló beteg körében. A betegeket edoxaban (n=1095) és enoxaparin/warfarin (n=1104 fő) ágra randomizálták. A kompozit végpontot (stroke, MI, cardiovascularis halálozás) 28 napnál vizsgálták, mely az edoxaban, illetve az enoxaparin/warfarin csoportban 0,5%-ban, illetve 1%-ban fordult elő. Major vagy klinikaliag releváns non major vérzés a 30. napnál 1,5%-ban, illetve 1%-ban fordult elő. A vizsgálat edoxaban használata esetén hasonló thromboeboliás és vérzéses szövődményrátát igazolt, mint optimalizált enoxaparin/warfarin terápia esetén, tehát az edoxaban ebben a betegcsoportban a enoxaparin/warfarin hatékony és biztonságos alternatívája lehet.

  PEGASUS-TIMI 54 /PrEvention with TicaGrelor of SecondAry Thrombotic Events in High-RiSk Patients with Prior AcUte Coronary Syndrome – Thrombolysis In Myocardial Infarction Study Group/:
  A vizsgálat célja a korábban myocardiális infarktuson átesett betegek egy éven túli, ticagrelolal és aspirinnel végzett kettős thrombocyta-aggregáció-gátló terápia hatásosságának (CV halál, újabb infarctus vagy strorke) és biztonságosságának (TIMI súlyos vérzés) vizsgálata volt. A 21162 beteg bevonásával végzett placebo kontroll vizsgálat átlagos utánkövetési ideje 33 hónap volt. A tigarelolt szedők csoportjában szignifikánsan alacsonyabb volt az ischaemias végpontok gyakorisága külön-külön és kombinált végpontokban is. Több volt a minor és a maior vérzés, de nem volt több a fatalis ill. intracranialis vérzések száma. (A vizsgálat eredménye alapján a hasonló késői kettős TAG kezelést vizsgáló THEMIS studyban jelenleg már csak a kisebb dózisú ticagrelollal folyik a vizsgálat.)

  ITALIC vizsgálat /Is There A LIfe for DES After Discontinuation of Clopidogrel/:
  A multicentrikus, randomizált vizsgálat célja a 6 hónapos, illetve 24 hónapos kettős thrombocytaaggregáció-gátlás összehasonlítása 2031 koszorúérbeteg (ACS: kb. 35%-ban) bevonásával. Azon aspirin responder betegeket randomizálták 6 hónap vs. 24 hónapos kettős thrombocytaaggregáció-gátlás (clopidogrel, prasugrel vagy ticagrelol és aspirin) ágakra, akiknél az első hat hónapban nem volt adverz esemény. Egy évnél sem a primer (halálozás, MI, akut revascularizáció, stroke, major vérzés) sem a szekunder események (primer végpontok minor vérzéses szövődménynel kiegészítve) tekintetében nem volt különbség a két csoport között (1,6% illetve 1,5%), két évnél is hasonló eredményt találtak (3,5% illetve 3,7%). A 6 hónapos kettős thrombocytaaggregáció-gátlás vérzéses és thrombotikus szövődmények tekintetében is non-inferiornak bizonyult a hosszú távú kettős thrombocytaaggregáció-gátláshoz képest.

  NORSTENT /Trial of Drug Eluting Stent Versus Bare Metal Stent to Treat Coronary Artery Stenosis/:
  Norvégiában 2008 és 2011 között, 9013 PCI-re kerülő beteg bevonásával végzett randomizált vizsgálat. A betegeket a coronaria intervenció során beültett stent típusa szerint bare metal (BMS) (n=4509), illetve gyógyszerkibocsátó stent (96%-ban everolimus vagy zotarolimus kibocsátó DES) (n=4504) csoportokba randomizálták. A hatéves utánkövetés során az egyetlen significans különbség a revascularisatio magasabb (de nem kirívóan magas) aránya volt a BMS csoportban (DES csoportban (16,5%), mint a BMS csoportban (19,8%), de ennek nem volt hatása a kemény végpontokra - halálozás és reinfarctus, ill. stent-thrombosis.

Vissza