Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Vérzések hídja
  2015.10.26. - MKT, Dr. Szelényi Zsuzsanna - Hírkategória: Szakmai referátumok
  Douketis JD, Spyropoulos AC, Kaatz S, Becker RC, Caprini JA, Dunn AS, Garcia DA, Jacobson A, Jaffer AK, 
  Kong DF, Schulman S, Turpie AG, Hasselblad V,Ortel TL; BRIDGE Investigators:
  Perioperative Bridging Anticoagulation in Patients with Atrial Fibrillation
  (Perioperativ áthidaló terápia pitvarfibrilláló anticoagulált betegek körében)
  N Engl J Med. 2015 Aug 27;373(9):823-33. doi: 10.1056/NEJMoa1501035
  Szükséges a warfarint szedő pitvarfibrilláló betegeknél kis molekulasúlyú heparinnal történő áthidaló terápia tervezett műtét esetén? A BRIDGE (Bridging Anticoagulation in Patients who Require Temporary Interruption of Warfarin Therapy for an Elective Invasive Procedure or Surgery) vizsgálat ebben a döntésben próbál segítséget nyújtani. 1884 beteget randomizáltak bridging terápiát kapó (100 NE dalteparin/ttkg) vagy placebo ágra. A beválasztási kritériumok között szerepelt a krónikus pitvarfibrilláció vagy pitvari fluttern és az alábbiak közül legalább egy: pangásos szívelégtelenség vagy bal kamra dysfunctio, hypertonia, 75 év vagy afeletti életkor, diabetes mellitus, korábbi ischaemiás stroke vagy szisztémás embolizáció vagy TIA. Kizárási kritériumot jelentett a mechanikus műbillentyű, az elmúlt 12 hétben zajlott stroke, szisztémás embolizáció vagy TIA, major vérzés az elmúlt 6 hétben, kreatinin clearence  <30 ml/min, thrombocyta szám <100x103 / mm3 , illetve a tervezett szív-, intracraniális vagy intraspinális műtét.   

  A warfarint 5 nappal a tervezett beavatkozás előtt leállították, a vizsgálati szert (dalteparin vagy placebo) 3 nappal a műtét előtt kezdték adni, 24 órával a beavatkozás előtt felfüggesztették, majd a műtét után 5-10 napig ismét folytatták. A warfarint a műtét után 24 órán belül újraindították. Primer végpontként az artériás thromboemboliás szövődmények (stroke, szisztémás embolizáció és TIA), valamint a major vérzés előfordulását vizsgálták.   

  A bridging terápiában nem részesülő csoportban a betegek 0,4%-ában, az LMWH-t kapó csoportban a résztvevők 0,3%-ában tapasztaltak artériás thromboemboliás eseményt. A major vérzések incidenciája 1,3%-nak adódott az áthidaló terápia nélküli, míg 3,2%-nak a dalteparint kapó csoportban.      

  A fenti eredmények alapján az artériás thromboemboliás szövődmények megelőzése tekintetében az áthidaló terápia mellőzése nem adott rosszabb eredményt, mint az LMWH használata, azonban a major vérzések előfordulását csökkentette.

Vissza