Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZenecaBAYERegisMedtronicMERCKMSD

Az MKT hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • OPeRA (Országos Plaque Regiszter és Adatbázis) project
  2015.09.18. - MKT - Hírkategória: Általános
  MTA-SE “Lendület” Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport

  Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik a halálozási statisztikákat.
  Ismert tény, hogy a betegek kéthardmadánál a szívizom infarktus vagy hirtelen szívhalál jelenti a koszorúér-betegség első tünetét.
  A szívizom infarktusok döntő többségének hátterében egy úgynevezett vulnerábilis plakk megrepedése áll, amely hirtelen vérrögképződést és a koszorúér akut elzáródását okozza.
  A veszélyes koszorúér-plakkok időben történő detektálásával a szívizominfarktusok jelentős hányadát meg lehetne előzni.
  OPeRA Regiszter és AdatbázisA Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán működő MTA-SE „Lendület” Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport által létrehozott Országos Plaque Regiszter és Adatbázis (OPeRA) célja ezen nagy kockázatú betegek időben történő azonosítása.

  Az OPeRA projekttel egy olyan egyedülálló hálózat jön létre Magyarországon, amelynek tagja az összes jelentősebb számú vizsgálatot végző szív-CT központ.

  Az országos összefogással zajló kutatási program elvezethet a nagy kockázattal rendlekező betegek megbízható azonosításához, amely lehetővé tenné a célzott kezelések időben történő indítását. Vizsgálatunk ennek megfelelően jelentős népegészségügyi hatással bírhat.

  Az OPeRA hálózat fő célkitűzése olyan személyre szabott kockázatbecslő pontrendszer (score) kialakítása, amely koronária CT képi markerek és klinikai rizikófaktorok együttes alkalmazásával képes azonosítani a legnagyobb kardiovaszkuláris rizikóval rendelkező egyéneket.

  Az OPeRA project létrehozásával Magyarország elsőként valósul meg az országosan standardizált szív-CT leletezés. Az OPeRA leletező platformban egységes módon történik a leletezés és az automatikus adatgyűjtés, amely garantálja a jó minőségű adatbevitelt.

  Összességében tehát az OPeRA projektnek közvetlen pozitív hatása lesz a szív-CT leletezésre is, javul a leletek megbízhatósága és a klinikusok számára a leletek könnyebben érthetővé válnak az országos standardizációnak köszönhetően. A fentiek mind tudományos, mint pedig minőségbiztosítási szempontból egyedi kutatási lehetőséget teremtenek, és így nagy népegészségügyi jelentőséggel bírnak.

Vissza