Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kiemelt támogatóink

Partnereink

gyógyszeripari információk

AstraZeneca BAYER egis Medtronic MERCK

Az MKT legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Scott David Solomon professszor nyilvános előadása a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán
  2018.11.12. - MKT - Hírkategória: Általános

  Scott David Solomon professszor, a Harvard Egyetem világhírű kardiológusa november 15-én hazánkba látogat, hogy a Semmelweis Egyetem legrangosabb kitüntetését, a Doctor Honoris Causa díjat átvegye.

  A kétnapos budapesti tartózkodása alatt a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára is ellátogat, ahol november 15-én délután 5 órától 45 perces előadást fog tartani "Heart Failure with Preserved Ejection Fraction - A Misunderstood Disease in Search of a Therapy” címmel. Az előadás után a Városmajori Klinika echokardiográfiai valamint diasztolés szívelégtelenséggel kapcsolatos kutatási eredményei kerülnek bemutatásra. 

  Prof. Dr. Scott D. Solomon 1986-ban szerezte meg általános orvosi diplomáját a „Harvard Medical School”-on, a massachusettsbeli Bostonban. Rezidens éveit részint ugyanezen az egyetemen, részint a „Brigham and Women’s Hospital”-ban töltötte. 1992-től tanársegéd, 1994-től adjunktus, 2003-tól docens, 2011-től professzor a „Harvard Medical School” és a „Brigham and Women’s Hospital” belgyógyászati-kardiológiai osztályain. 2015-ben „Edward D. Frohlich tiszteletbeli tanszékvezetőnek” nevezik ki a „Harvard Medical School” és a „Brigham and Women’s Hospital” belgyógyászati osztályának kardiológiai divíziója élére. 1997 óta a „Brigham and Women’s Hospital” „Cardiac Imaging Core Laboratory” és a „Clinical Trials Endpoint Center” igazgatója, 2000-től a „Brigham and Women’s Hospital” noninvazív kardiológiai divízió igazgatója.

  Solomon professzor fő kutatási területe szívizomkárosodást követő strukturális vagy funkcionális változások, a krónikus szívelégtelenségben szenvedő vagy miokardiális infarktuson átesett betegek rizikófaktorainak csökkentése, valamint kimenetelének javítása, a nem kardiovaszkuláris terápiák kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt hatása, a magas vérnyomástól a szívelégtelenségig vezető olyan faktorok feltárása, amelyek befolyásolják a diasztolés szívelégtelenség kialakulását. Solomon professzor munkássága több tekintetben is úttörő volt: az elsők között használt kardiológiai képalkotó eljárásokat kardiológiai gyógyszerek és eszközök fejlesztéséhez, illetve klinikai vizsgálatokban.

  Ő és kutatócsoportja számos nemzetközi klinikai vizsgálatot vezetett szívelégtelenség, magasvérnyomás és miokardiális infarktus területén. Ide tartoznak a SAVE, HEART, VALIANT, CHARM, PEACE, OVERTURE, MADIT-CRT, ALOFT, ALLAY, TREAT, RED-HF, ALTITUDE, FREEDOM és TOPCAT vizsgálatok. Solomon professzor vezetésével zajlott a „Celecoxib Cross-trials Safety Study”, melyet a világ legnagyobb biomedikai kutatóintézete, a National Institutes of Health (NIH) szponzorált, és mely közvetlenül a döntéshozó-szabályozó szervek tájékoztatására szolgált a széles körben használt nem szteroid gyulladásgátló szerek biztonságosságáról. Solomon professzor vezeti a Kardiológiai Képalkotó Központot, ún. „Core-lab”-et és klinikai vizsgálatt végpont centrumot, mely a két legnagyobb NIH kohorsz tanulmányt, a „NHLBI Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) study”-t és a „Hispanic Community Health Study – Study of Latinos (HCHS-SOL)” tanulmányokat végzi. A PARADIGM-HF vizsgálatban, melynek egyik kutatásvezetője, az angiotenzin receptor neprilysin blokkoló szerepét vizsgálta szívelégtelenségben. Ő vezette az első sikeres Phase II vizsgálatot megtartott ejekciós frakcióval rendelkezõ szívelégtelen betegek bevonásával. Jelenleg a PARAGON-HF diasztolés szívelégtelenség vizsgálatot és az NHLBI támogatott INVESTED vizsgálatot vezeti, mely az influenza védőoltás kardiovaszkuláris megbetegedésekre gyakorolt pozitív hatását vizsgálja.  

  Solomon professzor egy 10 kutató tagból, 8 diák munkatársból és 40 további munkatársból álló kutatócsoportot vezet. Nemzetközi publikációinak a száma meghaladja az ötszázat. Számos nemzetközi szaklap lektora és szerkesztője. Kardiológiai képalkotás témában három szakkönyvet publikált. A Thomson-Reuters az elmúlt tíz év leggyakrabban idézett tudósai között tartja számon.  

  A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikával folytatott együttműködése több mint egy évtizede tart. Ez idő alatt 14 közös publikáció született a szívelégtelenség gyógyszeres és eszközös kezeléséről, a Klinikát pedig három mérföldkő vizsgálatába, a MADIT-CRT, PARADIGMA és PARAGON vizsgálatokba is bevonta. A diasztolés szívelégtelenséget kutató PARAGON vizsgálatban a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinika világelsőként zárt a résztvevő centrumok között a randomizált betegek számának tekintetében.   

  Scott David Solomon előadására minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Az előadás a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika előadótermében kerül megrendezésre november 15-én 17 órás kezdettel

Vissza